Loading...

Άρσος

Το Άρσος, ένα μικρό και μαγευτικό χωριό που βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού, έχει αποκτήσει τη φήμη του ως ένα από τα γνωστά οινοχώρια της Κύπρου. Φωλιασμένο στις νότιες πλαγιές του Τροόδους στην περιοχή Λάονα, το Άρσος προσφέρει εκπληκτική θέα στην ύπαιθρο λόγω της θέσης του σε έναν απότομο λόφο.

Το όνομα του χωριού έχει δύο προτεινόμενες προελεύσεις. Η πρώτη θεωρία το συνδέει με την τοποθεσία όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν το «Ιερό Άλσος» της θεάς Αφροδίτης. Ως αποτέλεσμα, το «Άρσος» θεωρείται παραλλαγή της λέξης «Άλσος». Η δεύτερη εξήγηση υποδηλώνει ότι το Άρσος ήταν μια από τις πόλεις που ίδρυσε ο βασιλιάς Πτολεμαίος Β΄ ο Φιλάδελφος της Αιγύπτου, που ονομάστηκε προς τιμήν της συζύγου του Αρσινόης.

Σαν μέρος της περιοχής των «Κρασοχωριών» της Λεμεσού, το Άρσος είναι ένα από τα 20 χωριά σε μια γραφική διαδρομή στολισμένη με οινοποιεία που προσφέρουν στους επισκέπτες μια ποικίλη και εξαιρετική γκάμα κρασιών. Η γεωγραφία και το κλίμα της περιοχής ευνοούν την καλλιέργεια δύο πρωτογενών ποικιλιών σταφυλιών: το Μαύρο (γνωστό για τη χρήση του στην Κουμανδαριά) και το Ξυνιστέρι (ένα γηγενές λευκό σταφύλι). Συνολικά, η περιοχή διαθέτει πάνω από 20 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού.

Το χωριό έχει διατηρήσει την αυθεντική του ατμόσφαιρα και την ορεινή αρχιτεκτονική του. Χαρακτηριστικά των κυπριακών χωριών, τα σπίτια είναι φτιαγμένα στενά μεταξύ τους με υλικά από πέτρα και πλίνθο, με μονώροφα μονόχωρα (μακρυνάρια) και διώροφα σπίτια με αυλές ή ξύλινα μπαλκόνια και κεραμοσκεπές. Τα πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα στα σπίτια οδηγούν στην πλατεία του χωριού, την καρδιά της κοινότητας και ένα χαρακτηριστικό σημείο συγκέντρωσης. Εκεί μπορεί κανείς να βρει ταβέρνες, καφετέριες και μαγαζιά που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα, όπως γλυκά του κουταλιού, παλουζέ και σουσούκο, τα οποία είναι κυπριακές λιχουδιές από χυμό σταφυλιού.

Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Απόστολο Φίλιππο, μια βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα μικρότερο παρεκκλήσι, αφιερωμένο στην Αγία Μαριάμνη, την αδελφή του Αποστόλου Φιλίππου, όπου στεγάζονται διάφοροι θρησκευτικοί θησαυροί, όπως αρχαίες εικόνες του 15ου αιώνα, ιερά ευαγγέλια και ιερά σκεύη.

Διατηρώντας τις παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, που στεγάζεται σε μια όμορφα ανακαινισμένη παλιά κατοικία, παρουσιάζει ένα πρωτότυπο νοικοκυριό με μια ολοκληρωμένη συλλογή αντικειμένων και επίπλων. Επιπλέον, το μουσείο εκθέτει εργαλεία και σκεύη που σχετίζονται με την αμπελοκαλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένου ενός λέβητα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της Ζιβανίας, ενός παραδοσιακού κυπριακού αλκοολούχου ποτού.

Για όσους αναζητούν να βυθιστούν στο καταπράσινο τοπίο, ένα μονοπάτι της φύσης εκτείνεται για 2 χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού, περνώντας από έξι μεσαιωνικές βρύσες διάσπαρτες σε όλο το χωριό. Το τοπίο διαθέτει πλούσια βλάστηση με πλατάνια, ιτιές, λεύκες και καρυδιές. Το μονοπάτι συνδέεται επίσης με παράδρομους που οδηγούν σε ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία και στο παραδοσιακό Ελαιοτριβείο.

Περιτριγυρισμένο από αμπελώνες και αγκαλιάζοντας την παραδοσιακή του ουσία, το Άρσος παραμένει ένα από τα πιο όμορφα και αξιόλογα χωριά της Λεμεσού κατά μήκος της διαδρομής του κρασιού. Προσφέροντας μια εξαιρετική ευκαιρία να γευτείτε τοπικά κρασιά και παραδοσιακές λιχουδιές, το χωριό έχει εξελιχθεί σε έναν ορεινό προορισμό πέρα από τα συνηθισμένα.

Other locations

All locations
Top