Loading...

Τόχνη

Η Τόχνη, ένα γοητευτικό χωριό που βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Λάρνακας και Λεμεσού, στην επαρχία Λάρνακας, έχει αναδειχθεί σε αναπτυσσόμενο αγροτουριστικό προορισμό με πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο.

Το χωριό βρίσκεται σε δύο πλαγιές και χωρίζεται από τον ποταμό "Αρκάτζιν", τοπικά γνωστό ως "ο ποταμός της καμάρας". Τα στενά δρομάκια και τα σοκάκια, οδηγούν στην πλατεία του χωριού, περνώντας μέσα από χαρακτηριστικά παραδοσιακά σπίτια χτισμένα με ντόπια πέτρα. Η παρουσία τυπικών ταβερνών και καφενείων προσθέτει στη γοητεία της Τόχνης ως ειδυλλιακός προορισμός που προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Σχετικά με την προέλευση του ονόματος του χωριού υπάρχουν διάφορες υποθέσεις. Κάποιοι συνδέουν την Τόχνη με την ελληνική λέξη «τέχνη», αποδίδοντας το όνομα στους τεχνίτες του χωριού. Μια άλλη εκδοχή προτείνει ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «δόχμη», που δηλώνει ένα διάστημα που μετριέται με το πλάτος της παλάμης, πιθανώς να υπαινίσσεται το μικρό μέγεθος του χωριού.

Η Τόχνη μπορεί να υπερηφανεύεται για μια μακρά ιστορία, με γραπτές μαρτυρίες που χρονολογούνται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, όταν αναφερόταν ως Togni και Docni σε παλαιότερους χάρτες. Ο ιστορικός De Mas Latrie αναφέρει ότι ο βασιλιάς Ιάκωβος Β' παραχώρησε το χωριό ως φέουδο, ενώ ο Λεόντιος Μαχαιράς καταγράφει μια εκκλησιαστική παράδοση ότι η Αγία Ελένη επισκέφτηκε το χωριό κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, χτισμένη σε μια γέφυρα πάνω από το ποτάμι που χωρίζει το χωριό. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Ελένη έχτισε ναό κατά την επίσκεψή της στην περιοχή και η σημερινή εκκλησία λέγεται ότι καταλαμβάνει την ίδια θέση. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται ένα Βυζαντινό Μουσείο που στεγάζει σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια, μεταξύ των οποίων δύο Ιερά Ευαγγέλια του 16ου και 19ου αιώνα.

Νοτιοανατολικά της εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκονται τα ερείπια μιας άλλης εκκλησίας, με γοτθικό ρυθμό, αφιερωμένης στον Τίμιο Σταυρό. Αν και δεν υπάρχουν ακριβείς ιστορικές αναφορές για την κατασκευή του, εκτιμάται ότι ανήκει στον 14ο αιώνα. Στην ίδια τοποθεσία υπήρχε μια παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία που μετατράπηκε σε λατινική επί Φραγκοκρατίας. Επιπλέον, δύο μικρά ξωκλήσια χτίστηκαν στα τέλη του 20ου αιώνα στο νότιο τμήμα του χωριού: το ένα αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα και το άλλο στον Σωτήρα Χρηστό. Απομεινάρι του τουρκικού πληθυσμού και της μουσουλμανικής κουλτούρας είναι το τζαμί που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Τόχνης, όπου ζούσε η πλειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού πριν από την τουρκική εισβολή του 1974.

Ξεκινώντας από τις παρυφές του χωριού, ένα μονοπάτι της φύσης ακολουθεί μια κυκλική διαδρομή περίπου 3 χιλιομέτρων, προσφέροντας την ευκαιρία να απολαύσετε την ποικίλη άγρια βλάστηση της περιοχής, μεταξύ περιβολιών και της πανοραμικής θέας στη θάλασσα. Η Τόχνη και τα περίχωρά της έχουν γίνει επίσης ένα ιδανικό κέντρο ποδηλασίας, προσφέροντας όμορφες διαδρομές κατάλληλες τόσο για ερασιτέχνες όσο και για ποδηλάτες, με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας.

Ως ένα από τα παλαιότερα χωριά της Κύπρου, η Τόχνη διατηρεί έναν μοναδικό χαρακτήρα, ενώ περιλαμβάνει διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, πλούσια ιστορία, αρχιτεκτονική γοητεία και φυσική ομορφιά.

Other locations

All locations
Top