Loading...

Αββαείο Μπελαπάις

Σε ένα μικρό, γραφικό χωριό της επαρχίας Κερύνειας, στη βόρεια πλευρά των βουνών, βρίσκονται τα ερείπια ενός εντυπωσιακού μοναστηριού. Το Αβαείο του Μπελαπάϊς διατηρεί την διαχρονική του γοητεία, και υποδέχεται επισκέπτες εδώ και αιώνες.

Στη διάρκεια της ιστορίας της, η μονή έχει γνωρίσει διάφορα ονόματα. Το σημερινό όνομα, «Μπελαπάϊς», πιστεύεται ότι προέρχεται από το γαλλικό «Abbaye de la Paix», που σημαίνει «Μονή της Ειρήνης».  Κατά την περίοδο της Βενετικής κυριαρχίας, το όνομα μετασχηματίστηκε ελαφρώς σε «Bella Paese», που σημαίνει όμορφη γη, οδηγώντας τελικά στη σημερινή του μορφή, «Μπελαπάϊς».

Οι πρώτες πηγές αναφέρουν την ίδρυση της μονής στις αρχές του 13ου αιώνα, από τον Βασιλιά της Ιερουσαλήμ, Aimery de Lusignan, ο οποίος βασίλευε στο νησί από το 1198 έως το 1205. Συχνά, οι μονές κατασκευάζονταν σε εξαιρετικές τοποθεσίες, και το Αββαείο του Μπελαπάϊς δεν αποτελεί εξαίρεση. Κατασκευάστηκε στρατηγικά σε ένα εντυπωσιακό σημείο, στην άκρη ενός φυσικού βράχου, εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία του από τον βορρά.

Τα υπέροχα κτίρια του αββαείου αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα γοτθικής μοναστικής αρχιτεκτονικής. Η τοξωτή είσοδος βρισκόταν αρχικά στη δυτική πλευρά, οδηγούσε στο μοναστήρι και στην απέναντι πλευρά βρισκόταν ο ναός. Ο ναός αποτελείται από ένα καλοδιατηρημένο κτίριο, παρά το γεγονός ότι συχνά αποτελούσε αντικείμενο επιδρομών και κατακτητών. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μετά το τέλος της Φραγκοκρατίας στο νησί, κατά τον 15ο αιώνα, η μονή μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία. Ήταν αφιερωμένη στην Παναγία την Ασπροφορούσα και χρησιμοποιήθηκε ως ενοριακός ναός από τους κατοίκους του χωριού. Εκτός από μερικές μετατροπές που έγιναν, όπως η προσθήκη του ξύλινου τέμπλου, ο ναός διατήρησε την αρχική του μορφή.

Οι επιβλητικές κτιριακές εγκαταστάσεις της μονής είναι χαρακτηριστικό δείγμα της εκθαμβωτικής γοτθικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Η τοξωτή είσοδος, που αρχικά βρισκόταν στη δυτική πλευρά, οδηγούσε στο μοναστήρι, ενώ ο ναός βρισκόταν στην απέναντι πλευρά. Ο ναός αποτελείται από ένα καλοδιατηρημένο κτίριο, παρά το γεγονός ότι συχνά αποτελούσε αντικείμενο επιδρομών και κατακτητών. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μετά το τέλος της Φραγκοκρατίας στο νησί, κατά τον 15ο αιώνα, η μονή μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία. Ήταν αφιερωμένη στην Παναγία την Ασπροφορούσα και χρησιμοποιήθηκε ως ενοριακός ναός από τους κατοίκους του χωριού. Εκτός από μερικές μετατροπές που έγιναν, όπως η προσθήκη του ξύλινου τέμπλου, ο ναός διατήρησε την αρχική του μορφή.

Ένα από τα βασικότερα κτίσματα του αββαείου είναι το περιστύλιο. Ήταν μια προσθήκη του 14ου αιώνα, που διατηρείται μέχρι σήμερα σχεδόν στο σύνολό του. Πρόκειται για μια στολισμένη κατασκευή, με σκαλιστά σχέδια. Στη βορειοδυτική γωνία βρίσκεται μαρμάρινη λεκάνη με λαξευμένη σαρκοφάγο. Πίσω βρίσκεται η είσοδος, που οδηγεί στην τραπεζαρία που παραμένει ακόμα σε λειτουργία και φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις. Δίπλα στην τραπεζαρία υπήρχε ένα κελάρι και η κουζίνα του αββαείου. Κάτω από την τραπεζαρία ανακαλύφθηκε μια κρύπτη, όπου φυλάσσονταν τα προϊόντα. Στα νότια του περιστυλίου υπάρχει μια σκάλα που οδηγεί στους κοιτώνες που καταλάμβαναν ολόκληρη την ανατολική πλευρά του κτιρίου, ωστόσο σήμερα σώζεται μόνο ο δυτικός τοίχος.

Το Αββαείο του Μπελαπάϊς θεωρείται σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα του είδους του. Με πολλά από τα αυθεντικά διακοσμητικά του χαρακτηριστικά και τα ερείπια του να παραμένουν σχεδόν ανέπαφα, το Αββαείο προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στο παρελθόν, κάνοντας το μια πραγματικά εξαιρετική τοποθεσία.

Other locations

All locations
Top