Loading...

Κάτω Δρυς

Ο Κάτω Δρυς είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, στην επαρχία Λάρνακας. Γνωστό για τα γραφικά σοκάκια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, το χωριό έχει γίνει ένας αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις του βουνού.

Η προέλευση του ονόματος «Κάτω Δρυς» του υπόκειται σε δύο επικρατούσες θεωρίες. Μια θεωρία συνδέει το όνομα με την αφθονία των βελανιδιών («δρύες») που βρίσκονται στην περιοχή. Το άλλο υποδηλώνει ότι παλαιότερα υπήρχαν δύο χωριά, που τα χωρίζει μια μεγάλη βελανιδιά. Οι οικισμοί αυτοί ονομάστηκαν τότε Πάνω Δρυς και Κάτω Δρυς.

Μια βόλτα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του Κάτω Δρυ προσφέρει μια γεύση από την αυθεντική γοητεία του χωριού. Οι πετρόχτιστες κατοικίες, στολισμένες με πολύχρωμα παράθυρα και πόρτες, και διακοσμημένες με διάφορα λουλούδια και φυτά, δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα. Η πλατεία του χωριού καλωσορίζει τους επισκέπτες με τα τυπικά καφενεία της, παρέχοντας έναν χαλαρωτικό χώρο.

Το χωριό μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλές εκκλησίες και παρεκκλήσια που είναι διάσπαρτα στα περίχωρά του. Ανάμεσά τους και το παλαιότερο παρεκκλήσι του χωριού, αφιερωμένο στην Παναγία Ελεούσα, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Η κύρια εκκλησία της κοινότητας είναι αυτή του Αγίου Χαραλάμπους, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του χωριού, χτισμένη το 1897. Σε μικρή απόσταση, στην κορυφή ενός λόφου, βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Νεοφύτου, μια μικρή πετρόκτιστη μονόκλιτη εκκλησία με κεραμοσκεπή. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, που εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 15ο αιώνα. Ανακαινισμένο τον 19ο αιώνα, το μοναστήρι είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα της Κύπρου, με ένα μοναδικό ξύλινο τέμπλο τριών επιπέδων του 18ου αιώνα.

Για μια βαθύτερη κατανόηση του πολιτισμού του νησιού, ο Κάτω Δρυς προσφέρει δύο μουσεία για εξερεύνηση. Το Τοπικό Αγροτικό Μουσείο εκθέτει παραδοσιακά αγροτικά είδη οικιακής χρήσης σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα, ενώ το Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος εκθέτει εργαλεία καθημερινής ζωής, παραδοσιακά κεντήματα ("Λευκαρίτικα") και πληροφορίες για μελισσοκομικές πρακτικές και παραγωγή μελιού.

Σημαντικό είναι ότι ο Κάτω Δρυς φιλοξενεί εκτεταμένους αμπελώνες, καθιστώντας το το μεγαλύτερο εδαφικό σύμπλεγμα για την καλλιέργεια αμπελιών στην επαρχία Λάρνακας. Παρόλο που δεν ανήκει στην κλασική οινοπαραγωγική περιοχή της Κύπρου, το χωριό περιλαμβάνεται στην ποικιλόμορφη οινική διαδρομή της ορεινής Λάρνακας και της Λευκωσίας. Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει δέκα χωριά, μεταξύ των οποίων η Σκαρίνου, ο Κάτω Δρυς, τα Λεύκαρα, το δάσος Μαχαιρά, το Φικάρδου, το Γούρρι και η Λευκωσία. Αυτή η διαδρομή του κρασιού προσφέρει μια εμπλουτιστική εμπειρία με διάφορες ποικιλίες σταφυλιού, λευκού και κόκκινου, μαζί με πολιτιστικές συναναστροφές.

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να απολαύσουν τα δύο μονοπάτια της φύσης που συνδέουν τον Κάτω Δρυ με τα γειτονικά Λεύκαρα. Το γραμμικό μονοπάτι καλύπτει περίπου 2 χλμ., οδηγώντας τους πεζοπόρους μέσω ενός αγροτικού δρόμου προς τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και μετά στο χωριό Κάτω Δρυς. Το κυκλικό μονοπάτι, που εκτείνεται σε 2,5 χλμ., ξεκινά από τα Πάνω Λεύκαρα προς το χωριό Βαβατσινιά, περνώντας από το φράγμα Διπόταμου και τη Μονή Αγίου Μηνά. Και τα δύο μονοπάτια προσφέρουν εκπληκτική θέα στην ορεινή περιοχή της Λάρνακας.

Ο Κάτω Δρυς, με τον ιστορικό και παραδοσιακό του πλούτο, τα γραφικά δρομάκια, τα μουσεία, τις εκκλησίες και τις ευκαιρίες για εξερεύνηση της φύσης, στέκεται ως ένας μαγευτικός ορεινός προορισμός που αξίζει να επισκεφτείτε όλο το χρόνο.

Other locations

All locations
Top