Loading...

Πλάτρες

Οι Πλάτρες είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, και είναι γνωστές ως το μεγαλύτερο θέρετρο του Τροόδους.

Η προέλευση του ονόματος του χωριού έχει συνδεθεί με αρκετές αφηγήσεις. Μια προτείνει ότι η ονομασία «Πλάτρες» προέρχεται από την ελληνική λέξη «πλατεία», που σημαίνει «πεδινή περιοχή», λόγω της τοποθεσίας που βρίσκεται το χωριό μεταξύ ορεινών εδαφών. Μια άλλη ιστορική αναφορά υποδηλώνει ότι οι Πλάτρες μπορεί να ήταν ήταν φέουδο επί Φραγκοκρατίας, πιθανώς εξηγώντας έτσι το όνομά του. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν το όνομα με τη γαλλική λέξη «plâtre», που μεταφράζεται σε «λευκό» ή «γύψο». Υπάρχουν επίσης αναφορές σε ένα Φραγκικό μοναστήρι στη νότια πλευρά του Τροόδους, όπου οι μοναχοί ντύνονταν στα λευκά και αυτοαποκαλούνταν «Πλάτραι». Μια άλλη εκδοχή συνδέει το όνομα του χωριού με την ελληνική λέξη «πράτρα», πιθανώς λόγω της ύπαρξης κάποιας που ύφαινε στο χωριό.

Οι Πλάτρες έχουν μια μακρά και σημαντική ιστορία. Αναφέρεται μεταξύ των χωριών της επαρχίας Λεμεσού που υπήρχαν κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας όταν ο Οίκος των Λουζινιανών κατείχε την εξουσία στην Κύπρο από το 1192 έως το 1489, και αργότερα κατά την Ενετοκρατία από το 1489 έως το 1571. Κατά τη βρετανική κυριαρχία, οι Πλάτρες έγιναν δημοφιλές ορεινό θέρετρο ανάμεσα σε Βρετανούς αξιωματούχους και ομογενείς, οι οποίοι ανακάλυψαν την ορεινή γοητεία του χωριού και ίδρυσαν ξενοδοχεία και αρχοντικά ως καταφύγια. Ακόμα και σήμερα, οι Πλάτρες παραμένουν ένα εξέχον ορεινό θέρετρο με ξενοδοχεία και εστιατόρια που εξυπηρετούν τους επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, προσφέροντας μια δροσερή απόδραση το καλοκαίρι και λειτουργώντας ως χιονοδρομικό κέντρο το χειμώνα.

Οι Πλάτρες χωρίζονται σε δύο μέρη: τις Κάτω Πλάτρες, έναν οικιστικό οικισμό παλαιότερα γνωστό ως χωριό Τορνάρηδες, και τις Πάνω Πλάτρες, το κύριο ορεινό θέρετρο που ευρέως αναφέρεται ως Πλάτρες. Το τοπίο του χωριού είναι γεμάτο με μικρά ρυάκια που ρέουν προς τα μεγαλύτερα ποτάμια της περιοχής του Τροόδους, δημιουργώντας μια γραφική ατμόσφαιρα. Η πλατεία του χωριού προσφέρει ανάπαυση και επιλογές φαγητού στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της, περιτριγυρισμένη από αρχοντικά που χτίστηκαν από τους πρώτους επισκέπτες για διακοπές στο χωριό. Παίρνοντας το δρόμο προς τις παλιές Πλάτρες, οι επισκέπτες θα συναντήσουν παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια σε στενά σοκάκια.

Το χωριό φιλοξενεί αρκετές εκκλησίες και παρεκκλήσια, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Ανάμεσά τους είναι το μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης στην νότια πλευρά του χωριού, που ήταν η κύρια εκκλησία μέχρι το 1880, όταν κατασκευάστηκε ένας μεγαλύτερος ναός για να εξυπηρετήσει τον αυξανόμενο πληθυσμό. Μια άλλη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Ιαματική, κατασκευασμένη ανάμεσα στο 1940 και το 1975 στα ερείπια ενός παλιού μοναστηριού. Υπάρχει επίσης ένα μικρότερο παρεκκλήσι που βρίσκεται ακριβώς έξω από το χωριό, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, κατασκευασμένο το 1995 στα ερείπια ενός αρχαίου μοναστηριού. Ένα κοντινό μονοπάτι προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν τη γαλήνη και την ομορφιά του τοπίου. Στον δρόμο μεταξύ Πλατρών και Προδρόμο, βρίσκεται ένα μοναστήρι του 18ου αιώνα αφιερωμένο στην Παναγία Τροοδίτισσα, με ιστορία που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Οι Πλάτρες λειτουργούν ως αφετηρία για μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μονοπάτια φύσης στο νησί, προσφέροντας διάφορες ευκαιρίες αναψυχής και εξερεύνησης. Το Μονοπάτι της Φύσης της Μηλιάς είναι μια σύντομη γραμμική διαδρομή 1 χιλιομέτρου, που περνά μέσα από μια δασώδη περιοχή με θάμνους, φυτά, πεύκα και βελανιδιές, που οδηγεί στο ιστορικό μεσαιωνικό γεφύρι της Μηλιάς. Το μονοπάτι 1,2χλμ. από την είσοδο του χωριού οδηγεί στους καταρράκτες του Μυλλομέρη, τον υψηλότερο καταρράκτη του νησιού με ύψος 15 μέτρα, που περιβάλλεται από πεύκα. Ένα άλλο δημοφιλές μονοπάτι είναι το μονοπάτι των Καληδονιών, ένα γραμμικό μονοπάτι 3χλμ με εντυπωσιακούς καταρράκτες, που πήρε το όνομα του από Σκωτσέζους επισκέπτες που ανακάλυψαν την ομορφιά της περιοχής τον 19ο αιώνα. Το μακρύτερο μονοπάτι στην περιοχή, το Μονοπάτι Ψηλό Δέντρο, είναι μια κυκλική διαδρομή 9χλμ, προσφέροντας πανοραμική θέα στο εντυπωσιακό πευκοδάσος στα υψηλότερα σημεία του.

Ως ένα γραφικό θέρετρο που κρύβεται στις πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, οι Πλάτρες προσφέρουν ένα απολαυστικό μείγμα πολιτιστικής ανακάλυψης, θρησκευτικής εξερεύνησης και επανασύνδεσης με τη φύση μέσω του σκι ή των καλοκαιρινών πεζοπορικών διαδρομών.

Other locations

All locations
Top