Loading...

Καλαβασός

Στη νότια ορεινή περιοχή του νησιού, βρίσκεται η Καλαβασός, ένα μικρό χωριό της επαρχία Λάρνακας. Αγκαλιάζοντας την πλούσια ιστορία της Κύπρου, αυτό το γραφικό χωριό προσφέρει μια απολαυστική απεικόνιση της κυπριακής αρχιτεκτονικής και παράδοσης, αλλά τα γύρω τοπία είναι αυτά που πραγματικά καθηλώνουν τους επισκέπτες.

Ιστορικές αναφορές και αρχαίοι χάρτες δείχνουν ότι το χωριό έχει διατηρήσει το όνομά του από τον Μεσαίωνα. Πιστεύεται ότι το όνομα "Καλαβασός" προέρχεται από τον συνδυασμό της λέξης "καλή" και της αρχαίας ελληνικής λέξης "βᾶσσα," που αναφέρεται σε μια κοιλάδα. Το όνομα πιθανότατα προέρχεται από την τοποθεσία του χωριού, όπου κάποτε υπήρχε μια καταπράσινη κοιλάδα που περιβάλλει τον ποταμό Βασιλικό.

Το κέντρο του χωριού αποτελείται από πετρόχτιστα σπίτια φωλιασμένα σε γραφικά στενά δρομάκια. Κατά την εξερεύνηση, συνιστάται στους επισκέπτες να επισκεφτούν την εκκλησία του χωριού, που είναι σε σχήμα σταυρού με τρούλο, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Επιπλέον, η περιοχή κοσμείται με αρκετά μικρότερα παρεκκλήσια.  Ένα άλλο σημαντικό θρησκευτικό ορόσημο είναι το τζαμί του 19ου αιώνα, που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία και εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του 1960, αλλά έκτοτε έχει αναστηλωθεί και διατηρηθεί.

Εκτενείς αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή οδήγησαν στον εντοπισμό διάφορων ιστορικών τοποθεσιών. Ένας από τους παλαιότερους οικισμούς που βρέθηκαν στο νησί, η "Τέντα," χρονολογείται από την Προκεραμική Νεολιθική εποχή (7ος αιώνας π.Χ.) και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κυρίως χωριό της Καλαβασού. Άλλοι οικισμοί από τη νεολιθική και τη χαλκολιθική εποχή (4500-2500 π.Χ.) έχουν επίσης ανασκαφεί. Η διαχρονική ύπαρξη αυτών των οικισμών στην περιοχή της Καλαβασού μπορεί να αποδοθεί στις ευνοϊκές συνθήκες που προσφέρονταν από την γόνιμη κοιλάδα και τα πλούσια μεταλλευτικά αποθέματα χαλκού.

Τα ορυχεία χαλκού της  Καλαβασού, που καλύπτουν μια έκταση περίπου 20 τ.χλμ., έχουν εκμεταλλευθεί εκτενώς από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα (7ος αιώνας μ.Χ.). Κατά την Εποχή του Σιδήρου, τα μεταλλεία πιθανότατα ανήκαν στην πόλη-κράτος της Αμαθούς. Μετά από μια περίοδο αδράνειας που κράτησε περίπου χίλια χρόνια, η Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία τα μεταλλεία και είχε επανεκκινήσει τη λειτουργία τους από το 1937 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ένα ενδιαφέρον απομεινάρι από αυτήν την εποχή είναι ο σιδηρόδρομος που χρησιμοποιόταν για τη μεταφορά μεταλλεύματος από την Καλαβασό στο λιμάνι του Βασιλικού, ένα τμήμα του οποίου ακόμα διακρίνεται στο πάρκο στην είσοδο του χωριού.

Για μια αυθεντική εμπειρία της κυπριακής αγροτικής ζωής και πολιτισμού, η Καλαβασός είναι εύκολα προσβάσιμη από τις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού και προσφέρει μια ιδανική απόδραση από τις πιο τουριστικές περιοχές.

Other locations

All locations
Top