Loading...

Αγρός

Στο κέντρο της περιοχής Πιτσιλιάς στην επαρχία Λεμεσού, βρίσκεται ο Αγρός, ένα χωριό φωλιασμένο ανάμεσα στους πρόποδες του βουνού.

Το όνομα του χωριού είναι συνυφασμένο με τις ρίζες του. Η παράδοση λέει ότι κατά τον 11ο αιώνα, η ίδρυση του χωριού ξεκίνησε με την ίδρυση της μονής του Μεγάλου Αγρού. Σύμφωνα με την παράδοση, έφτασαν μοναχοί από τη Μικρά Ασία και έκτισαν μοναστήρι στην περιοχή. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που έπληξε το νησί τον 17ο αιώνα, οι άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο γύρω από το μοναστήρι και έχτισαν τις κατοικίες τους, οδηγώντας στην ανάδυση του χωριού. Το όνομα της μονής έδωσε την ταυτότητά της στον νεοσύστατο οικισμό.

Σήμερα, ο Αγρός είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό που συνδυάζει αρμονικά τις σύγχρονες ανέσεις με τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Εκτός από σχολεία, νοσοκομείο, δημόσια γραφεία, ξενοδοχεία και εστιατόρια, το χωριό μπορεί να υπερηφανεύεται για μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Το Μουσείο Φραγκουλίδη αποτελεί ένα αξιόλογο ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2004 για να τιμήσει το έργο του Σολωμού Φραγκουλίδη, ενός πρωτοπόρου Κύπριου ζωγράφου. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο χωριό από το 1932 έως το 1934, ο Φραγκουλίδης φιλοτέχνησε εικόνες για την εκκλησία του χωριού. Το μουσείο εκθέτει μέρος της δουλειάς του καλλιτέχνη. Μια άλλη σημαντική τοποθεσία είναι το παραδοσιακό ελαιοτριβείο της εκκλησίας του Τιμίου Προδρόμου, ένας χειροκίνητος μύλος που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι ελαιοπαραγωγοί. Το πιεστήριο, ο μύλος και άλλα εργαλεία αποτελούν πλέον ένα μικρό μουσείο. Ένα άλλο ελαιοτριβείο της ίδιας εποχής βρίσκεται κοντά στην κεντρική εκκλησία του χωριού.

Ο Αγρός διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό εκκλησιών και παρεκκλήσια διάσπαρτα σε όλο το χωριό. Η κεντρική, μεγαλοπρεπής εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία Ελεούσα και κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η εκκλησία χτίστηκε στον ίδιο χώρο με το μοναστήρι του Μεγάλου Αγρού, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1894. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται μια μικρότερη εκκλησία, αφιερωμένη στην Αγία Μαργαρίτα, που φιλοξενεί αντικείμενα από το παλιό μοναστήρι. Ένας άλλος περίοπτος ναός είναι ο Τίμιος Πρόδρομος, αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, που χτίστηκε το 1860 και βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του χωριού. Πιο πρόσφατη προσθήκη είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Γερασίμου, που χτίστηκε μεταξύ του 2004 και του 2008.

Πέρα από την πολιτιστική του κληρονομιά, ο Αγρός και η ευρύτερη περιοχή της Πιτσιλιάς προσφέρουν έναν θησαυρό για τους λάτρεις της φύσης. Τρία μονοπάτια της φύσης συνδέονται με το χωριό, προσφέροντας ευκαιρίες στους πεζοπόρους να βυθιστούν στη φύση. Ένα κυκλικό μονοπάτι εκτείνεται 6 χιλιόμετρα μεταξύ Αγρού και Κάτω Μύλου, περνώντας μέσα από περιβόλια με μηλιές, αχλαδιές και κερασιές, αμπελώνες και τριανταφυλλιές. Ένα άλλο γραμμικό μονοπάτι, μήκους 6 χιλιομέτρων, συνδέει τον Αγρό με το γειτονικό χωριό Λαγουδέρα, προσφέροντας μαγευτική θέα στα βουνά του Τροόδους από την κορυφογραμμή του βουνού Μαδαρή - Παπούτσα. Το τελευταίο μονοπάτι ξεκινά από τον υδατοφράκτη του χωριού και οδηγεί στις κορυφές της Μαδαρής, όπου βρίσκεται ένα παρατηρητήριο πυρκαγιάς και μια από τις πιο πανοραμικές τοποθεσίες του νησιού.

Τα τοπικά προϊόντα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταυτότητα του Αγρού. Το χωριό φημίζεται για την καλλιέργεια του τριαντάφυλλου της Δαμασκού (Rosa damascena), γνωστή και ως «μυρωδάτη» ή «ορείτικη» ποικιλία, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ροδόνερου, ροδέλαιου και διαφόρων βιολογικών προϊόντων. Τα προϊόντα κρέατος του χωριού, όπως το χιρομέρι, η λούντζα και τα κυπριακά λουκάνικα, χαίρουν επίσης μεγάλης εκτίμησης. Επιπλέον, μια εταιρεία παραδοσιακών γλυκών προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες που παρασκευάζονται από τοπικά φρούτα και διατηρούν παραδοσιακές συνταγές. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα του Αγρού δεν διανέμονται μόνο τοπικά αλλά εξάγονται και διεθνώς.

Ως το στέμμα της περιοχής της Πιτσιλιάς, ο Αγρός είναι ένα εξαιρετικό χωριό που έχει διατηρήσει τη φυσική του ομορφιά μέσα στο δάσος. Η βαθιά ριζωμένη κυπριακή κουλτούρα και οι παραδόσεις του υποδέχονται επισκέπτες από την Κύπρο και το εξωτερικό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Other locations

All locations
Top