Loading...

Χούλου

Η Χούλου είναι ένα χωριό που βρίσκεται στην καρδιά της επαρχίας Πάφου, ανατολικά του ποταμού της  Έζουσας, όπου η γύρω κοιλάδα δημιουργεί μια γραφική ατμόσφαιρα.

Το όνομα του χωριού φαίνεται να έχει διαφορετικές ιστορικές συνδέσεις. Σύμφωνα με μια παράδοση, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στο νησί, ένας φεουδάρχης με το όνομα "Γκουλ," προερχόμενος από τη Συρία, διορίστηκε για να διοικήσει την περιοχή, και το χωριό μπορεί να έλαβε το όνομά του από αυτόν. Μια άλλη εκδοχή συνδέει το όνομα "Χούλου" με τον τίτλο "Julio" (προφέρεται ως "χούλιο" [‘χuljo]) που έφεραν οι αξιωματούχοι εκείνης της εποχής.

Η Χούλου υπερηφανεύεται για ένα αξιοσημείωτο ιστορικό παρελθόν. Βρισκόταν υπό φραγκική κυριαρχία από τον 13ο αιώνα και το παλάτι του βασιλιά καταλάμβανε κάποτε τη θέση του σημερινού προαύλιου της εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατάκτησης της Κύπρου, η Χούλου εξελίχθηκε σε μεικτό οικισμό με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να κατοικούν στο χωριό. Ωστόσο, μετά τις δικοινοτικές ταραχές του 1963, ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό, με αποτέλεσμα έναν αραιό μόνιμο πληθυσμό που απομένει μέχρι σήμερα.

Αυτή τη στιγμή, η Χούλου διατηρεί τη γοητεία του μικρού χωριού, με έμφαση στη διατήρηση του παραδοσιακού ορεινού χαρακτήρα της. Η αρχιτεκτονική του χωριού διαθέτει στενά δρομάκια με πετρόχτιστα σπίτια με ξύλινα παράθυρα, τυπικές πόρτες και κεραμοσκεπές, μαζί με αυλές και καμάρες. Η πλατεία του χωριού λειτουργεί ως κεντρικό σημείο συνάντησης, με ταβέρνες, καφετέριες και μαγαζιά που προσφέρουν παραδοσιακά προϊόντα όπως γλυκά του κουταλιού παλουζέ και σουσούκο, όλα φτιαγμένα από χυμό σταφυλιού.

Πολλά αξιοθέατα στολίζουν το τοπίο της Χούλου, όπως δύο αρχαία πετρόχτιστα γεφύρια, ένας παλιός νερόμυλος κοντά στον ποταμό Έζουσα και βρύσες του χωριού, όπως η Κάτω Βρύση.

Ο κεντρικός ναός, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Χούλου, είναι αφιερωμένος στην Παναγία την Παντάνασσα. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και ανήκε αρχικά στην ιδιωτική φεουδαρχική περιουσία. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το βυζαντινό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Στον λόφο που βλέπει το χωριό, χτίστηκε το 1970 το παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού. Επί Φραγκοκρατίας στην ίδια τοποθεσία στεγαζόταν παρατηρητήριο. Ενθυμίζοντας τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό που κάποτε ζούσε στη Χούλου, ένα τζαμί με μιναρέ στέκεται ως ιστορικό κατάλοιπο. Το σημερινό τζαμί χτίστηκε το 1962 και προηγουμένως ήταν μια λατινική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, που ανεγέρθηκε από τους Λατίνους που κατοικούσαν στην περιοχή πριν από την οθωμανική κατοχή του νησιού τον 16ο αιώνα.

Η Χούλου είναι επίσης μέρος των οινοπαραγωγικών χωριών της Κύπρου (Κρασοχώρια) και περιλαμβάνεται στον δρόμο του κρασιού «Βουνί Παναγίας-Αμπελίτης». Φωλιασμένη σε μια δασώδη περιοχή ανατολικά της Πάφου και περιτριγυρισμένη από αμπελώνες, η περιοχή καλλιεργεί περισσότερες από 20 ποικιλίες σταφυλιού, με εξέχοντα παραδείγματα το Carignan Noir και το Cabernet Sauvignon.

Η λαϊκή παράδοση συνδέει τη Χούλου με ένα από τα παλαιότερα τραγούδια της Κύπρου, την «Αροδαφνούσα». Αυτή η μεσαιωνική μπαλάντα, που επιβιώνει σε διαφορετικές εκδοχές ανά τους αιώνες, περιστρέφεται γύρω από την ιστορία μιας όμορφης κοπέλας που ονομάζεται Αροδαφνούσα από το χωριό Χούλου, ενός βασιλιά ("ο Ρήγας") και μιας βασίλισσας ("η Ρήγαινα"). Ενώ το τέλος του τραγουδιού ποικίλλει, που συνήθως αφηγείται μια τραγική ιστορία αγάπης, ζήλιας και προδοσίας.

Σύμφωνα με τους μελετητές, το τραγούδι «Αροδαφνούσα» πιστεύεται ότι βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά πρόσωπα και συνδέεται με ένα γεγονός που αναφέρει ο Λεόντιος Μαχαιράς στα χρονικά του. Το τραγούδι πιθανότατα αναφέρεται στην Joanna d'Aleman, σύζυγο του Jean de Montolif, του φεουδάρχη της Χούλου κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας και της βασιλείας του βασιλιά Peter I. Η Joanna d'Aleman λέγεται ότι ήταν ερωμένη του βασιλιά Πέτρου Α', γεγονός που οδήγησε σε μια δραματική σειρά γεγονότων που περιλάμβαναν βασανιστήρια και φυλάκιση.

Από τη μακρόχρονη ιστορία και τις μαγευτικές ιστορίες μέχρι τα ιστορικά μνημεία και τους αμπελώνες, η Χούλου είναι ένα μαγευτικό χωριό που αποπνέει παραδοσιακό χαρακτήρα και ομορφιά από κάθε οπτική γωνία. Κρεμασμένος στους απότομους λόφους της επαρχίας Πάφου, αφήνει μια ανεξίτηλη εντύπωση σε όσους το επισκέπτονται.
 

Other locations

All locations
Top